Sekaná

Sekaná je u nás známá jako pokrm již od dob středověku. Tehdy se však jednalo o výjimečné jídlo, protože se připravovalo pouze z kýty nebo svíčkové a to ručním zpracováním – nasekáním masa na drobné kousky (neexistoval mlýnek na maso). Až s vynálezem mlýnku na maso (19. století) došlo k posunu výroby sekané, jak ji známe dnes – začaly se používat i jiné, dostupnější suroviny (ořezy žeber, bůček atp.).

Jak může sekaná vypadat dnes, podle soudobých receptů, se můžete podívat ve fotogalerii Sekaná recepty - foto.

 

Pečená sekaná hovězí

Sekaná recepty

Sekaná, která nepraskne

INGREDIENCE:

mleté maso, mix vepřové, hovězí 1 kg; rohlíky/houska 2 ks; cibule 2 ks; vejce 2 ks; česnek 3-5 stroužků; mléko; majoránka; kmín; sůl; pepř.

POSTUP:

Nakrájíme rohlíky na malé kostky a zalijeme mlékem, necháme vsáknout (množství mléka takové, aby se pokud možno všechno mléko vsáklo do pečiva).

Do připravené mísy na hnětení vložíme namleté maso a mlékem nasáklé rohlíkové kostičky a vše promícháme.

Pak přidáme další suroviny podle chuti (vejce, česnek, cibuli, majoránku, kmín, sůl, pepř), promícháme a jemně „zaprášíme“ hladkou moukou.

Pokud je směs řidší (více mléka), přidáme strouhanku, ne mouku. Znovu vše promícháme, aby se všechny suroviny pěkně propojily.

Lžíci/vařečku dáme stranou a dál hněteme už jen rukou/rukami. Důkladné ruční prohnětení je velmi důležité. Hněteme minimálně pět minut. Pečlivým hnětením se směs dokonale propojí a výsledný efekt (vzhledově i chuťově) je podstatně lepší, než když se hnětení nevěnuje taková pozornost.

Z uhnětené směsi zhotovíme požadovaný tvar šišky a vložíme ji do pekáčku vytřeného olejem. Sekanou potřeme vodou – zvláční se, nepraskne.

Předehřejeme troubu na 180°-200°C a pečeme sekanou cca 10 min., aby se povrch pěkně zatáhl, pak snížíme teplotu trouby na 150°C. Pečeme, za občasného podlévání vodou, cca 40 až 50 min. - do křupava.

Sekaná s vejcem

INGREDIENCE:

700 g mletého masa (mix vepřové, hovězí), 1 cibule velká, 4-5 stroužků česneku, 3 starší housky nebo rohlíky, 2 dcl mléka, 3 vejce syrová, 3 vejce natvrdo, sůl, pepř, drcený kmín, majoránka.

POSTUP:

Pokrájíme rohliky na kostičky, vložíme do mísy, přelijeme mlékem a chvíli necháme nasáknout.

Mleté maso smícháme se syrovými vejci, prolisovaným česnekem a nadrobno pokrájenou cibulí. Okořeníme a na konec vmícháme i mlékem nasáklé kostičky z housek či rohlíků. Ručně(!) vše propracujeme – prohněteme. Pokud bude hmota moc řídká, přidáme strouhanku.

Až budeme mít směs uhnětenou do požadované konzistence, navlhčíme kuchyňskou pracovní desku vodou, směs na ni rozprostřeme a podélně na ni rozložíme oloupaná vejce natvrdo. Pak vejce do směsi zabalíme a směs upravíme do požadovaného tvaru (šišky) do pekáče tak, že v ní nezůstanou žádné vzduchové bublinky.

Sekanou potřeme vodou, položíme do pekáče a podlijeme vodou do výšky cca 1 cm. Pečeme na 180°C po dobu asi 70 minut.

Nakonec teplotu zvýšíme na 200°C a necháme asi 10 minut dopéct kůrčičku. Podáváme s bramborovou kaší či pečenými bramborami.

 

Sekaná s vejcem

Domácí sekaná

Domácí sekaná je produkt, který se neliší jenom region od regionu, ale dokonce i domácnost od domácnosti.

Základem domácí sekané je vždy mleté maso, které je většinou mixem různých druhů, nejčastěji vepřové a hovězí, ale bývá i skopové, králičí, krůtí, kuřecí atd. Přidává se uzený bůček, slanina. Klasickými ingrediencemi domácí sekané jsou domácí mléko, vejce, česnek, cibule, rohlík/houska, strouhanka a samozřejmě sůl, pepř, kmín a majoránka.

V některých receptech sekané se objevuje petržel, houby, oregano, hořčice, vegeta, tymián, sladká paprika, pivo, tvarůžky, celer, mrkev, luštěniny, kukuřice atd.

Echt domácí sekaná je před upečením zabalená ve vepřové bránici.

--------------------------

Tady je recept na tradiční českou sekanou:

Ingredience:

  • 500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové, nebo směs obojího)
  • 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1-2 vejce
  • 2 plné lžíce strouhanky nebo třeba jemně rozmixovaných sucharů
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 šálku mléka
  • Máslo nebo olej na smažení

Postup:

  1. V míse smíchejte mleté maso, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, strouhanku nebo suchary, hořčici, papriku, sůl a pepř. Přidejte mléko a důkladně promíchejte.

  2. Vytvořte z této směsi bochník nebo placičku, podle toho, jakou formu sekanou preferujete.

  3. Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej a smažte sekanou z obou stran do zlatova. Poté snižte teplotu a pokračujte v pečení tak dlouho, dokud není uvnitř zcela propečená (asi 20-30 minut, záleží na tloušťce).

  4. Hotovou sekanou nechte chvíli odpočívat, aby se šťáva rovnoměrně rozložila.

Tuto sekanou můžete podávat s bramborovým pyré, bramborovým salátem nebo klasickým chlebem. Dobrou chuť!

--------------------------

Sekaná s fazolemi:

Ingredience:

  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo jejich směs)
  • 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1 plechovka fazolí (červené nebo černé), dobře opláchnutá a osušená
  • 1/2 šálku strouhanky
  • 1/4 šálku mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička sušeného majoránku
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Máslo nebo olej na smažení

Postup:

  1. V míse smíchejte mleté maso, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, strouhanku, mléko, vejce, mletou papriku, majoránku, sůl a pepř. Důkladně promíchejte.

  2. Přidejte opláchnuté a osušené fazole a znovu promíchejte, dokud jsou fazole rovnoměrně rozložené v masové směsi.

  3. Vytvořte z této směsi bochník nebo placičku, podle toho, jak velkou sekanou preferujete.

  4. Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej a smažte sekanou z obou stran do zlatova. Poté snižte teplotu a pokračujte v pečení tak dlouho, dokud není uvnitř zcela propečená (asi 20-30 minut, záleží na tloušťce).

  5. Hotovou sekanou nechte chvíli odpočívat, aby se šťáva rovnoměrně rozložila.

Tuto sekanou můžete podávat s bramborovým salátem nebo rýží. Dobrou chuť!

--------------------------

Libanonská sekaná s tahini omáčkou:

Ingredience:

Sekaná:
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1/2 šálku petrželky, nasekané
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky skořice
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olivový olej na smažení
Tahini omáčka:
  • 1/2 šálku tahini pasty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Voda (podle potřeby pro zředění)

Postup:

  1. V míse smíchejte mleté maso, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, petrželku, kmín, koriandr, skořici, sůl a pepř. Důkladně promíchejte.

  2. Vytvarujte z této směsi placičku nebo bochník, podle toho, jaký tvar preferujete.

  3. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte sekanou z obou stran dozlatova. Postavte bokem na talíř, ať se šťávy rovnoměrně rozloží.

  4. Pro přípravu tahini omáčky smíchejte tahini pastu, olivový olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Přidejte vodu podle potřeby, abyste dosáhli požadované konzistence.

  5. Sekanou podávejte s tahini omáčkou a doplňte ji čerstvým chlebem nebo pitou. Můžete přidat také rajče, okurku a další zeleninu podle chuti.

Tato libanonská sekaná s tahini omáčkou je plná chutí Blízkého východu a určitě potěší vaše chuťové buňky!


Pošlete recept i na Vaši sekanou

Chtěli byste zde mít recept na Vaši sekanou? Pokud ano, pošlete jej přes kontakní formulář. Odkaz na kontaktní formulář naleznete v záhlaví stránek Sekana.cz nebo klikněte ZDE.

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.