0 Kč

České tradiční recepty

Klikněte ZDE pro zobrazeni receptů v pdf formátu.

Vejce na měkko můžeme uvařit 2 způsoby:

a) Vejce ponoříme do studené vody a přivedeme pozvolně k varu. Jakmile se voda začne vařit, vejce jsou uvařena na měkko = bílek ztuhl, ale žloutek je ještě tekutý. Vodu s vejci přivádíme k varu pozvolna, nikoli prudkým ohřátím vody.

b) Do vařící se vody dáme pomocí lžíce vejce, vaříme 3 minuty, pak vejce vyndáme. Před vložením do vody vejce nejprve na širším konci propíchneme špendlíkem, aby nepopraskala.

Vejce na hniličku uvaříme takto:

Vložíme je pomocí lžíce do vroucí vody a povaříme mírným varem 4 minuty. Po uvaření vejce trochu naklepneme a ponoříme do studené vody na čtvrt minuty, aby se lépe loupala.

Tipy pro vaření vajec:

  • Při vaření použijeme jen takové množství vody, aby vejce byla jen těsně ponořená. Při větším množství vody nebo při vaření pod pokličkou vejce praskají.
  • Při vaření vejce nepraskají, přidáme-li do vody trochu octa nebo soli.
  • Pokud vejce po uvaření prudce ochladíme (v připravené studené vodě) a oloupeme, omezíme namodralé zbarvení žloutku i bílku
  • Doba vaření: při vaření malých vajec odečteme minutu, při vaření velkých vajec přidáme minutu k výše uvedené době vaření.

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.