České tradiční recepty
Klikněte ZDE pro zobrazeni receptů v pdf formátu.
Vejce na měkko můžeme uvařit 2 způsoby:
a) Vejce ponoříme do studené vody a přivedeme pozvolně k varu. Jakmile se voda začne vařit, vejce jsou uvařena na měkko = bílek ztuhl, ale žloutek je ještě tekutý. Vodu s vejci přivádíme k varu pozvolna, nikoli prudkým ohřátím vody.
b) Do vařící se vody dáme pomocí lžíce vejce, vaříme 3 minuty, pak vejce vyndáme. Před vložením do vody vejce nejprve na širším konci propíchneme špendlíkem, aby nepopraskala.
Vejce na hniličku uvaříme takto:
Vložíme je pomocí lžíce do vroucí vody a povaříme mírným varem 4 minuty. Po uvaření vejce trochu naklepneme a ponoříme do studené vody na čtvrt minuty, aby se lépe loupala.
Tipy pro vaření vajec:
- Při vaření použijeme jen takové množství vody, aby vejce byla jen těsně ponořená. Při větším množství vody nebo při vaření pod pokličkou vejce praskají.
- Při vaření vejce nepraskají, přidáme-li do vody trochu octa nebo soli.
- Pokud vejce po uvaření prudce ochladíme (v připravené studené vodě) a oloupeme, omezíme namodralé zbarvení žloutku i bílku
- Doba vaření: při vaření malých vajec odečteme minutu, při vaření velkých vajec přidáme minutu k výše uvedené době vaření.
Tip: recepty vejce
odkaz na zajímavé vejcové recepty naleznete ZDE.